Erken Boşalma / Denetimsiz Boşalma

Yapılan araştırmalar ve gayrıresmi bilgiler doğrultusunda dünyada ve Türkiye’de en sık rastlanan cinsel işlev bozukluğudur. Erkeklerin 4 te 3 ü vajina penis birlikteliğinden ortalama 2 dakika sonra boşalmaktadır. Genelde tanım olarak ekeğin partneri orgazm olmadan önce boşalması olarak tanımlansa da bu tanım yeterince yansıtmamaktadır. Daha doğru tanımı şu şekilde yapmak daha doğru olacaktır:

“sürekli ve tekrarlayıcı bir şekilde çok az bir cinsel uyarılma ile cinsel birleşme öncesinde veya birleşmeden hemen sonra kişinin ve partnerinin arzu ettiği süreden daha önce oluşan boşalma durumudur”

Yani çiftten en az birinde süre açısından memnuniyetsizlik olmalıdır. En önemli nokta da erkeğin boşalma üzerinde denetim sağlayamama olmasıdır. Bu yüzden erken boşalma yerine denetimsiz boşaqlma daha uygun bir terim olmaktadır.

Erken boşalmanın kendi içinde sınıflandırması da mevcuttur. Örneğin penis vajinaya girmeden boşalma gerçekleşiyor ise bu ileri derecede erken boşalma olarak sınıflandırılabilir.

S. Kaplan erken boşalmayı şöyle tanımlamıştır; “ Denetimsiz boşalma, bir erkeğin gönüllü boşalmayı kontrol edemeyip istediğinden önce zirveye çıkıp boşalmasıdır. Normal bir erkek önce heyecanlanır, sonra bu heyecanın keyfini yaşar (plato) ve ardından boşalır. Denetimsiz boşalan erkeklerde bu plato fazı yoktur. Heyecanlanır ve boşalır. “

Aslında daha basit bakılırsa  sorun, orgazm refleksinin bir bileşeni olan boşalmanın kendisiyle ilgili bir sorun değildir, bu bir orgazm bozukluğudur.  Normal koşullarda uyarıldıktan sonra yaşanması gereken  ve çiftin bir süre ilişkide kalması dönemi olan plato, denetimsiz boşalanlarda mevcut değildir. Yani gönüllü olarak ilişkiyi uzatma veya erteleme yapılamamaktadır.

Erken boşalma yaşayan erkeklerin terapiye geldiklerinde erken boşalmalarını tanımlamalarını istediğimizde tipik cevaplar şu şekildedir:

  • “giremeden veya birkaç kez gidip geldikten sonra boşalıyorum..”
  • “ her seferinde korktuğum başıma geliyor..”
  • “ o an geldiğinde kendimi kontrol edemiyorum..”
  • “herşey çok hızlı gelişiyor, kontrol edemiyorum..”
  • “ artık bezdim ve yoruldum..”

erken boşalma cinsel terapi ile tedavi edilebilir bir durumdur. Önce ürolojik muayene şarttır. Daha sonra terapist kişinin yaş, cinsel birleşme sıklığı, partner özellikleri, ön sevişme süresi, ortamın uyarıcılığı, cinsel ilişki ve cinsel organlar vb. bilgisi,  gibi birçok etkeni değerlendirir. Erkek bir an önce bu sorunu çözmezse ilişkilerinde sorun yaşamaya başlar. Çünkü erken boşalan erkeklerin eşleri de bir süre sonra cinsel ilgi ve istek azalması veya orgazm bozukluğu yaşamaya başlarlar. Çünkü erken boşalan erkekler hemen boşalacağı düşğncesi ve kaygısıyla ön sevişmeden kaçınırlar ve eşleri de bu durumdan zevk almaz hale gelirler.

Erken boşlmanın birçok alt nedeni bulunur. Ama çoğunlukla psikolojik nedenlerden kaynaklanır. Terapi tedavisi öncesinde kapsamlı cinsel öykü alınır. Cinsel terapinin odak noktası erkeğin, bedensel ve zihinsel gerginliğini ve cinsel uyarılmasını daha iyi algılamayı öğrenmesidir.

Geç kalmazsanız yatakta mucizeler yaratabilirsiniz… Ertelemeyin siz de partneriniz de cinselliğinizi sağlıklı yaşayın..